Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dacins26/public_html/vechi/_dbconfig.php on line 2
Dacin Sara, Drepturi de autor in cinematografie-audiovizual Societatea Autorilor Romani din Audiovizual

»» In atentia membrilor si celorlalti beneficiari de venituri din drepturi de autor DACIN SARA


 In atentia membrilor si celorlalti beneficiari de venituri din drepturi de autor  DACIN SARA  

Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, DACIN SARA are obligatia sa retina la sursa si sa vireze la bugetul statului, urmatoarele contributii din sumele repartizate titularilor de drepturi de autor:

a)    contributia individula de asigurari sociale (CAS – 10,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%) şi care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (in anul  2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 804 lei,  dar nici mai mare de 11.490 lei);

a)    contributia individula de asigurari sociale de sanatate (CASS – 5,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara (20%).

In cazul in care titularii de drepturi de autor realizeaza şi alte tipuri de venituri, persoanele fizice nu datoreaza cele doua cote de contributii daca obtin venituri din: salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente; din pensii; din somaj, sunt asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii şi au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.

Pentru cazurile de mai sus,  exceptate de lege,  persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor trebuie sa depuna la sediul DACIN SARAacte doveditoare privind calitatea de persoana exceptata de la plata acestor contributii prin retinere la sursa de catre DACIN SARA.

Inscrisuri doveditoare:

-       ultimul talon de pensie;

-       adeverinta de salariat valabila;

-       dovada calitatii de functionar public (unde este cazul);

-       orice alte documente din care sa rezulte calitatea de persoana exceptata de retinerile

contributiilor sociale si de sanatate potrivit prevederilor legale in vigoare.

Daca nu ati depus inscrisurile prin care se dovedeste calitatea de persoana exceptata, DACIN SARA este obligata sa efectueze aceste retineri din drepturile dumneavoastra si sa vireze sumele retinute la bugetul statului.

In cazul persoanelor ale caror pensii depasesc 740 lei DACIN SARA este obligata sa retina contributia de 5,5% pentru asigurari de sanatate.

 

Pentru orice nelamuriri legate de cele mentionate mai sus, contactati DACIN SARA la adresa de e-mail: office@dacinsara.ro sau la telefon 021/3.14.57.31