»» Utilizatori


Utilizatori

Legea Nr. 8/1996 cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe. DACIN SARA este organism desemnat prin deciziile ORDA sa licentieze utilizarea operelor cinematografice si alte opere audiovizuale si sa colecteze remuneratia cuvenita utilizarii acestora.

Utilizatorii de opere cinematografice si alte opere audiovizuale au obligatia legala de a solicita licenta din partea DACIN SARA. Licenta DACIN SARA va ofera dreptul de utilizare neexclusiva a operelor cinematografice si alte opere audiovizuale pentru diferite tipuri de activitate.

Utilizarea de opere cinematografice si alte opere audiovizuale si licenta DACIN SARA implica platirea unei remuneratii de catre utilizatori, la valorile stabilite prin metodologiile in vigoare.

 

Retransmitere prin cablu

Potrivit Deciziei ORDA nr. 334/2010, DACIN SARA este colectorul remuneratiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice si alte opere audiovizuale pentru retransmiterea prin cablu a acestor opere.

Obligativitatea de a solicita licenta revine utilizatorului anterior inceperii actvitatii de retransmitere. Obtinerea de licenta neexclusiva din partea unui organism de gestiune colectiva nu exclude obligativitatea legala a utilizatorului de a obtine licenta din partea tuturor organismelor care reprezinta ceilalti titulari de drepturi.

Pentru obtinerea formularelor contactati Departamentul Colectare din cadrul DACIN SARA.
Consultati Metodologia in vigoare

 

Comunicare publica – ambiental

Pentru utilizarea in domeniul ambiental (hoteluri, restaurante, baruri etc) a repertoriului de opere cinematografice si alte opera audiovizuale, este necesar sa se obtina o licenta (autorizare) de la DACIN SARA. Obtinerea de licenta neexclusiva din partea unui organism de gestiune colectiva nu exclude obligativitatea legala a utilizatorului de a obtine licenta din partea tuturor organismelor care reprezinta ceilalti titulari de drepturi.

Pentru obtinerea formularelor contactati Departamentul Colectare din cadrul DACIN SARA.

Consultati Metodologia in vigoare

 

Radiodifuzare

Pentru utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de opere cinematografice si alte opere audiovizuale, este necesar sa se obtina o licenta (autorizare) de la DACIN SARA. Obligativitatea de a solicita licenta revine utilizatorului anterior radiodifuzarii. Obtinerea de licenta neexclusiva din partea unui organism de gestiune colectiva nu exclude obligativitatea legala a utilizatorului de a obtine licenta din partea tuturor organismelor care reprezinta ceilalti titulari de drepturi.

Pentru obtinerea formularelor contactati Departamentul Colectare din cadrul DACIN SARA.

Consultati Metodologia in vigoare

 

Reproducere

Pentru reperoducerea repertoriului de opere cinematografice si alte opere audiovizuale, este necesar sa se obtina o licenta  (autorizare) de la DACIN SARA. Obligativitatea de a solicita licenta revine utilizatorului anterior reproducerii. Obtinerea de licenta neexclusiva din partea unui organism de gestiune colectiva nu exclude obligativitatea legala a utilizatorului de a obtine licenta din partea tuturor organismelor care reprezinta ceilalti titulari de drepturi.

Pentru obtinerea formularelor contactati Departamentul Colectare din cadrul DACIN SARA.

Consultati Metodologia si tabelul de remuneratii in vigoare

 

Copia privata

Copia privata este o remuneratie compensatorie instituita de Legea Nr.8/ 1996 pe care trebuie sa o plateasca agentii economici care fabrica sau introduc pe teritoriul Romaniei:
- suporturi pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale analogice sau digitale;
- aparate concepute pentru realizarea de copii analogice sau digitale.

Din anul 2005, UPFR este desemnat de ORDA drept unic colector pentru copia privata din domeniul audiovizual. Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania distribuie anual fondurile colectate din Copia Privata catre ceilalti beneficiari ai acestui drept (UPFAR-ARGOA, Dacin Sara, Credidam, UCMR-ADA, Visarta).

Incepand din anul 2005, lista de aparate si suporturi, respectiv valoarea remuneratiei compensatorii s-au modificat. In prezent se aplica Metodologia stabilita prin Decizia ORDA Nr. 61/ 2009, publicata in M. Of. 316/ 13.05.2009 . Pentru anii anteriori se aplica prevederile aflate in vigoare la data respectiva.

Pentru Copia Privata nu se emite licenta, ci se incheie un protocol privind incasarea remuneratiei compensatorii pentru copia privata in domeniul inregistrarilor sonore si audiovizuale. Incheierea protocolului este optionala, deoarece platirea remuneratiei compensatorii pentru copia privata este o obligatie legala.

Consultati Metodologia in vigoare.

Cititi si Tipuri de aparate si suporturihttp://www.upfr.ro/?page=p&id=165